«Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»
Προσκλητήριο συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού απηύθυνε σήμερα από τη Λάρισα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος το απόγευμα θα προεδρεύσει σε πανθεσσαλική συνέλευση στελεχών και φίλων του κόμματος.
Ο κ. Κουβέλης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, παρουσία των βουλευτών του κόμματος Γ. Κυρίτση και Θ. Ψύρρα, κάλεσε σε συμπαράταξη προκειμένου να αλλάξει η ροή των πραγμάτων και να διαμορφωθεί ένα χώρος έκφρασης που θα εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ, εκτίμησε ότι από δω και πέρα η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει «πολύ πιο δυνατά από ό,τι το προηγούμενο διάστημα».
Παράλληλα ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στην πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, επεσήμανε ότι το θέμα της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς είχε προηγηθεί πληθώρα διαφωνιών για άλλα ζητήματα, τις οποίες εστίασε ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο, όχι τόσο σε ό,τι αφορούσε στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά σε ζητήματα δημοκρατίας. Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ, ότι με αποφάσεις που έλαβε όπως επί παραδείγματι για το αντιρατσιστικό, επιχείρησε να «μπετονάρει» τον πολιτικό της χώρο. Επανέλαβε δε την εκτίμησή του, ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με την απόφαση που έλαβε για το κλείσιμο της ΕΡΤ μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου επεδίωκε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές αλλά τελικά ανέκρουσε πρύμναν λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στη χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Ακόμη επανέλαβε και την άποψη ότι πριν από την συνάντηση της Πέμπτης, οπότε και αποχώρησε ο ίδιος από την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών είχε ήδη επέλθει συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου να συνεχίσουν οι δυο κοινή κυβερνητική πορεία. Αναρωτήθηκε ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή όταν κατατεθούν προς συζήτηση οι δυο προτάσεις νόμου που υπέβαλε μαζί με την ΔΗΜΑΡ πριν η τελευταία αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Καλούμενος να σχολιάσει αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ακόμη περιθώρια σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μία επιλογή «κεντροδεξιάς» και όχι «κεντροαριστεράς».
Πάντως ο κ. Κουβέλης από την αρχή της τοποθέτησής του, υπεραμύνθηκε της επιλογής που έκανε τον Ιούνιο του 2012 να συμμετάσχει στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την υπεύθυνη στάση της ΔΗΜΑΡ απέφυγε η χώρα τις αλλεπάλληλες εκλογές και είναι «πολιτικά υπερήφανη» για την απόφασή της αυτή. Ήταν κυβέρνηση εθνικής ευθύνης επεσήμανε για να μην οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη και πέτυχε να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. Συμπλήρωσε όμως ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτή δεν σήμαινε ότι η ΔΗΜΑΡ εκχωρεί την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα.
Αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ από τούδε και στο εξής δήλωσε: «θα στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την αναζήτηση λύσεων μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα στεκόμαστε απέναντι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις».
Για το ζήτημα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την θέση του κόμματός του ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού αλλά με ανοιχτή την ΕΡΤ και χαρακτήρισε πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά, 15 μέρες μετά να μην έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και το «μαύρο» να παραμένει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Δημοκρατία.
Σε ερώτημα σχετικά με το ότι αποδόθηκαν εμμέσως ευθύνες στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη και για το θέμα της ΕΡΤ καθώς δεν προχώρησε το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Κουβέλης ένθερμα υποστήριξε τις επιλογές του πρώην υπουργού, σχολιάζοντας μάλιστα σκωπτικά ότι «για κάθε σεισμό, λιμό και καταποντισμό φταίει ο Μανιτάκης». Παρατήρησε, ότι τα υπουργεία ποτέ δεν κατέθεσαν εγκαίρως προτάσεις σχετικά με τους Οργανισμούς που είχαν υπό την εποπτεία τους και μπορούσαν να συγχωνευθούν ή να κλείσουν και ποιοι υπάλληλοι μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα.
Υπογράμμισε ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου υπουργείου είναι συντονιστικός. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μανιτάκης ήταν ο «εύκολος στόχος», το «ανάθεμα» για να δικαιολογήσουν τις δικές τους ενέργειες, ενώ παρατήρησε ότι και ο νέος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε παράταση χρόνου από την τρόικα.
Εξάλλου σχετικά με την προχθεσινή απόφαση του κόμματος να παραμείνουν τα στελέχη του σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αντιλαμβάνεται το κράτος ως «λάφυρο» και ότι αυτοί που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι και όλοι μέλη του κόμματος αλλά προτάθηκαν κατόπιν αξιολόγησης. Εάν η κυβέρνηση, σχολίασε, αντιλαμβάνεται ως «λάφυρο» τον χώρο του Δημοσίου τότε μπορεί να τους διώξει αλλά θα πρέπει να μας πει το «γιατί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου