Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τα χειρότερα έρχονται με την έναρξη της “βιομηχανίας” των πλειστηριασμών

 Με την άρση του σεβασμού προς την πρώτη κατοικία, πλέον οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να “πουλάνε” τα δάνεια που βρίσκονται “στο κόκκινο”, σε μεγάλα επιχειρηματικά funds του εξωτερικού. Αν έχεις πάρει στεγαστικό με ρήτρα την υποθήκη του σπιτιού σου, τότε όσο το δάνειο γίνεται αδύνατο να εξοφληθεί, η τράπεζα έχει πλέον την δυνατότητα να βρει μια “επενδυτική” εταιρεία που θα κάνει την βρώμικη δουλειά.

Ήδη στην Ελλάδα διάφορα κοράκια έχουν μυριστεί φρέσκο αίμα ή καλύτερα “επενδυτικές ευκαιρίες” και οργανώνονται. Γιατί την συμφέρει την τράπεζα να κάνει μια τέτοια κίνηση; Πολύ απλά, για να μειώσει όσο το δυνατόν, την χασούρα της. Η Χ τράπεζα πουλάει το δάνειό σου σε τιμή μικρότερη του ποσού που θα εισέπραττε από σένα σε βάθος χρόνου. Συν ότι έχει εισπράξει ως εκείνη την στιγμή.
Βλέποντας πως λόγω της κρίσης και των οικονομικών σου δυσκολιών, μπορεί να μπεις και φυλακή, αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, προτιμά να πάρει όσα χρήματα προλαβαίνει.

Από την άλλη, η εταιρεία η οποία αγόρασε από την τράπεζα το δάνειό σου, δεν έχει μαγικές δυνάμεις για να σε πείσει να πληρώσεις. Απλά βγάζει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό, εισπράττοντας με την σειρά της όσα περισσότερα μπορεί, καλύπτοντας και το ποσό με το οποίο αγόρασε το δάνειο.

Η τράπεζα κερδισμένη, η “επενδυτική” το ίδιο και μεγάλος χαμένος σε όλα τα επίπεδα είναι ο δανειολήπτης, ο άνθρωπος που κινδυνεύει να μην έχει σπίτι. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα στεγαστικά που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τα χειρότερα έρχονται, ειδικά με την έναρξη της “βιομηχανίας” των πλειστηριασμών, από διεθνή funds. Το 2014 θα είναι η χρονιά που οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η τράπεζα έχει δικαίωμα να πουλάει το δάνειό σου σε άλλον, χωρίς να το γνωρίζεις. Οι ελληνικές οικογένειες, θα βρεθούν αντιμέτωπες μ’ έναν μηχανισμό ανάλγητο και επιθετικό, από τον οποίο δεν μπορεί να τους προστατεύσει το κράτος. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως μεταφράζεται από το κλείσιμο υπηρεσιών, τις απολύσεις και την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, θα ακολουθήσει και το πλιάτσικο της ιδιωτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου