Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Φτού καί βγαίνω.

Μπούμ! Eπαγγελματίας ψεύτρα η Κριστίν Λαγκάρντ;
Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει μια ελληνική παροιμία η οποία μάλλον ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, που η  ιστοσελιδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart έβαλε στο στόχαστρο της.
Μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε τουλάχιστον δύο φορές ψέματα στους εισαγγελείς της ειδικής δικαστικής αρχής, που ερευνούν το σκάνδαλο Ταπί .
Για την ιστορία, ο  επιχειρηματίας εισέπραξε από το γαλλικό δημόσιο 403 εκατομμύρια ευρώ για διένεξη  με το κράτος για την αγοραπωλησία εταιρίας του .
Την απόφαση είχε λάβει διαιτητικό δικαστήριο με παρέμβαση της Λαγκάρντ, η οποία ενδέχεται να δρομολογήθηκε κατόπιν εντολής του Νικολά Σαρκοζί .
Κι ενώ στον  Ταπί και σε 4 προσωπικότητες εκ των οποίων ένας δικαστής – αποδόθηκαν κατηγορίες για «απάτη από οργανωμένο κύκλωμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος»,  η Κριστίν Λαγκάρντ προς μεγάλη έκπληξη αρκετών δικαστών και πολιτικών αναλυτών,  φάνηκε να τη γλυτώνει καθώς δεν της αποδόθηκαν κατηγορίες με τη μεσοβέζικη απόφαση να  τεθεί υπό ειδικό καθεστώς μάρτυρα υπό παρακολούθηση.
Αλλά  απ’ ό,τι φαίνεται η χαρά της Λαγκάρντ δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη .
Η  Μediapart, που αποκάλυψε το πολύκροτα σκάνδαλα Μπετανκούρ,  Σαρκοζί – Καντάφι,  ή πιο πρόσφατα το σκάνδαλο Καουζάκ   αποδομεί την κατάθεση της με βάση τα πρακτικά της ακρόασης τα οποία μπόρεσε να εξασφαλίσει .
Κατά την διάρκεια της ανάκρισης οι δικαστές πιέζουν την Λαγκάρντ να τους πει γιατί δεν υιοθέτησε τις συστάσεις κρατικού φορέα που την συμβούλευε να μην παραπέμψει το θέμα στο διαιτητικό δικαστήριο …
Η απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ αφήσε άφωνους τους πάντες, όπως είχε αφήσει και σημείωμά της (που πρόσφατα είδε το φώς της δημοσιότητας),  στο οποίο  δήλωνε πλήρη υπακοή στον Νικολά Σαρκοζί .
Η Λαγκάρντ ισχυρίζεται είτε ότι  δεν είχε διαβάσει τις σημειώσεις της  είτε ότι  δεν ήταν ιδιαίτερα ευανάγνωστες !
Όμως, στις  23 Σεπτεμβρίου 2008, η ίδια όταν  εξετάστηκε για το θέμα από την Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης  διαβεβαίωνε ότι διάβαζε με ενδιαφέρον τις συστάσεις, τις συμβουλές αλλά και τις σημειώσεις που τις είχαν δοθεί ! Τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου υπάρχουν και τα δημοσιεύει, μάλιστα, η Mediapart  !
Ακόμα πιο εκπληκτικό, κατά τη διάρκεια της διαιτησίας λίγες εβδομάδες αργότερα αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δικαστές ο  Πιέρ Εστούμπ δεν ήταν αμερόληπτος καθώς είχε σχέσεις με τον Ταπί !
Αποστομωτική και πάλι η Κριστίν Λαγκάρντ, που αντί να αναζητήσει τους τρόπους ακύρωσης της πολύκροτης διαιτησίας δηλώνει στους ανακριτές  ότι «λίγο την απασχόλησε το θέμα» !
Στη συνέχεια δηλώνει ότι δεν ήταν αυτή που υπέγραψε στις 23/10/2007 έγγραφο καθοριστικής σημασίας με το οποίο έδινε το πράσινο φώς στη διαιτησία. Όπως ισχυρίζεται, τότε ήταν στην Ουάσιγκτον,  και κατηγορεί τον διευθυντή του γραφείου της Στεφάν Ρισάρ ότι χρησιμοποίησε την υπογραφή της!
Όμως, οι δημοσιογράφοι της Μediapart ήταν πολύ εύκολο να αποδείξουν ότι εκείνη την ημέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, όχι μόνο ήταν στο Παρίσι αλλά στο πλαίσιο των δημοσιων υποχρεώσεων της έδωσε συνέντευξη στον Ρ/Σ  France Inter, στη συνέχεια συμμετείχε σε ημερίδα για την εργασία και την αγοραστική δύναμη στο γαλλικό υπουργείο Οικονομίας και, στο τέλος, έδωσε και συνέντευξη Τύπου !
Και το κερασάκι στην τούρτα;
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάνει αναφορά στο έγγραφο αυτό στην επιτροπή Oικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης  όπου επιβεβαιώνει ότι έδωσε το πράσινο φώς για την διαιτησία !
Αlo, Christine ça va bien ;
Και κάπως έτσι, είτε από μια επιπολαιότητα είτε από μια παραπλανητική ενέργεια και παίζοντας με την αλήθεια και το ψέμα, αποφασίστηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ η ευγενής προσφορά των 403 εκ ευρώ στον Mπερνάρ Ταπί, του οποίου η γαλλική Dικαιοσύνη κατέσχεσε την Τετάρτη (10/07/2013) μεγάλο μέρος της περιουσίας του.
Στο ερώτημα τώρα αν η γαλλική Dικαιοσύνη θα δώσει συνέχεια στις μαύρες τρύπες της κατάθεσης της Λαγκάρντ, αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο η Mediapart και, φυσικά, από το πόσο ο Φρανσουά Ολάντ δεν θέλει να χάσει τον τελευταίο Γάλλο ανώτατο αξιωματούχο που διαθέτει σε έναν σημαντικό οργανισμό, όπως είναι το ΔΝΤ, την ώρα που η γαλλική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Απο τη Μαρία Δεναξά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου